Coaching van de kerkenraad / oudstenteam

Op welk niveau je ook als leider functioneert in de kerk, je krijgt vroeg of laat te maken met nieuwe situaties waarop je niet of maar ten dele voorbereid bent. Of er wordt iets van je gevraagd bij activiteiten waar je niet echt voor toegerust bent. Te denken valt aan vergaderingen voorzitten, theologische vraagstukken oplossen, visie ontwikkelen, gemeenteavonden leiden, beleid maken, meningsverschillen oplossen, omgaan met kritiek, gebrek aan medewerkers oplossen, prioriteiten stellen en vele andere zaken.

Op zulke momenten kan een coach adviseren, als klankbord fungeren en indien gewenst ook helpen om dingen vanuit andere perspectieven te bekijken.

Een coach is iemand die gedurende een bepaalde periode (variërend van 6 maanden tot 4 jaar) meeloopt met het leidinggevende team. In de regel is het zo dat hij minstens één keer per maand bij de raadsvergaderingen aanwezig is. Afhankelijk van de concrete vraag die zowel heel algemeen als heel specifiek kan zijn, zal de coach ernaar streven om de raad optimaal te laten functioneren. Afhankelijk van de bestaande situatie is het ook mogelijk om op middenkaderniveau ondersteuning te geven. Te denken valt dan aan het begeleiden van kringleiders, teambuilding activiteiten, toerusting voor kader en middenkader, het maken van een sterkte/zwakteanalyse etc.

Omdat elke kerkelijke gemeente, maar ook elke situatie verschillend is, start een dergelijk project altijd met een inventarisatie binnen het leidinggevend team. Je ontvangt bij aanvang een vragenlijst die ieder lid van de kerkenraad/ het oudstenteam afzonderlijk invult en vervolgens opstuurt. Op basis van die uitkomst gaan we een oriënterend gesprek aan om te onderzoeken wat ik voor de gemeente kan en mag betekenen. Als je hier klikt (Bijlage A) zie je enkele praktijkvoorbeelden van diverse gemeenten waar ik afgelopen jaren een coachende rol heb mogen vervullen.

Meer weten? Een vrijblijvende oriëntatie op de mogelijkheden kun je aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan