Advies in leidinggeven

Wat daarbij opvalt is dat veel leidersteams in kerken en gemeenten proberen zelf het wiel uit te vinden. Ze maken onvoldoende of geen gebruik van de externe expertise die er op dit terrein voorhanden is.

Ik heb jarenlange ervaring opgedaan in het adviseren en begeleiden van kerken en gemeenten op het gebied van gemeenteopbouw. Ik geloof dat gezonde gemeenten ook groeiende gemeenten zijn. Echter, allerlei factoren kunnen deze groei belemmeren. Zelfs als er wel groei is, betekent dat nog niet dat alles ook goed gaat.

Mijn ervaring is dat veel leidinggevende teams in kerken en gemeenten vaak wel in staat zijn om de probleemgebieden binnen hun kerk of gemeente te signaleren, maar de kennis, ervaring en mogelijkheden missen om hier daadwerkelijk en structureel iets aan te doen. Juist in zulke situaties is het een afweging waard om externe hulp in te roepen. Ik heb de mogelijkheid om plaatselijke kerken en gemeenten langere tijd te ondersteunen in het proces van gemeenteopbouw.

Zo'n ondersteuningsproces kan een traject zijn van één tot drie jaar, waarbij in overleg maatwerk geleverd wordt voor de betreffende kerk of gemeente. In de praktijk zou dit als volgt vormgegeven kunnen worden:

  • maandelijks de raadsvergadering bijwonen, om inzicht te krijgen in waar een raad zoal tegenaan loopt en daarna advies kunnen geven over hoe je hier het beste mee om gaat.
  • helpen bij het maken van een gemeentediagnose.
  • de huidige structuur van de gemeente doorlichten en indien nodig advies geven voor aanpassingen of veranderingen.
  • helpen bij het ontwikkelen van een visie die als kapstok gaat dienen voor de plannen van de komende jaren.
  • het middenkader (taakveldleiders, kringleiders, jeugdleiders) toerusten op het gebied van geestelijk leidinggeven.
  • helpen om de interne communicatie te verbeteren.
  • helpen om een cultuur van coaching te ontwikkelen.
  • Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden.

Ik observeer en geef advies over wat gewenst en nodig is. De betreffende kerkenraad/ oudstenraad bepaalt uiteraard zelf welke adviezen overgenomen en toegepast worden. Alvorens samen een traject in te gaan zal er meestal eerst een kortlopend project worden gedaan om elkaar beter te leren kennen en te ontdekken of het wederzijds 'klikt'. Indien gewenst kunnen referenties worden aangereikt van diverse kerken en gemeenten die door mij kortere of langere tijd zijn begeleid.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan