Hoe kunnen we onze missionaire doelen realiseren?

Er zijn maar weinig kerken die in hun visie of doelstellingen geen aandacht geven aan het bereiken van de samenleving met het Evangelie. Maar woorden zijn geduldig en de praktijk is helaas zo dat soms de mooist geformuleerde volzinnen over Evangelisatie in schril contrast staan met de werkelijkheid. Om christenen werkelijk missionair te maken is het nodig om dubbel zoveel aandacht te geven aan deze gemeentepijler, dan aan de andere pijlers.

Misschien is de wil om een aanstekelijke gemeente te worden wel aanwezig, maar ontbreekt het aan inzicht over hoe dat gestalte moet worden gegeven. Het aanbieden van een Alphacursus en misschien af en toe een laagdrempelige samenkomst, zijn goede speldenprikken. Maar vaak ook niet meer dan dat. Als blijkt dat deze activiteiten bijna uitsluitend bezocht worden door eigen kerkleden en wellicht mensen uit andere kerken die komen 'buurten', wordt het doel niet bereikt. Een cursus waarmee gemeenteleden worden toegerust, kan een goede impuls zijn, maar heeft helaas ook maar een beperkte impact. In de regel moet er na een gedegen analyse een beleidsplan ontwikkeld worden om gemeenteleden niet alleen te helpen "bewogen te zijn met de schapen die geen Herder hebben", maar ook te helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om vrienden en kennissen uit te nodigen voor kerkelijke activiteiten. En ervoor te zorgen dat deze activiteiten dan ook werkelijk laagdrempelig zijn en tegelijkertijd ook gericht zijn relevante vragen en noden waar mensen mee rondlopen.
Missionaire doelen realiseren begint met een inventarisatie van het verleden en het heden. (Daarin bepalen ook de effectiviteit van de huidige missionaire activiteiten). Wanneer die op papier staan, wordt daar de visie over missionair-gemeente-zijn, naast gezet. Samen met u ontwikkelen we een meerjarenplan waarin gericht gewerkt wordt aan de volgende punten:

A. missionaire bewustwording.
B. missionaire vaardigheden ontwikkelen (toerusting/vorming)
C. het zo nodig aanpassen van de huidige missionaire activiteiten
D. het ontwikkelen van nieuwe missionaire activiteiten
E. (soms) momentum voor de gemeente bouwen

 Dit alles in nauwe samenwerking met de kerkenraad/oudstenraad en eventuele co√∂rdinator of taakgroepleider voor evangelisatie.

 
 
 
 

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan