(seminar of gemeente avond)
Vrijwel iedere gemeente krijgt ermee te maken: ruis, verwarring en soms zelfs conflicten in de gemeente als gevolg van (theologische) informatie die gemeenteleden oppikken uit de media. De tijd dat de dominee bepaalde wat goed was en dat vervolgens door iedereen werd aanvaard, ligt inmiddels ver achter ons. Niet alleen zijn de muren van kerken en christelijke organisaties lager en poreuzer geworden, maar we hebben in deze tijd toegang tot bijna alle beschikbare informatie via christelijke informatiepunten, boeken en wellicht de meest invloedrijke: het internet. Al deze beschikbaarheid van informatie kan ook nog eens razendsnel door gezonden worden door middel van de sociale media en e-mail. Op zich zou dat alleen maar winst kunnen betekenen, mits iedereen heeft geleerd om beschikbare informatie op waarde te schatten. Helaas leert de praktijk dat slechts een beperkt deel van onze gemeente leden daartoe redelijk in staat is. En dat is ook wel te verklaren, aangezien we in onze kerken in de regel wel aandacht geven aan onze theologische en dogmatische standpunten, maar gemeenteleden onvoldoende ondersteunen in het beoordelen van andere informatie die op hen afkomt. Christelijke bladen, boeken, maar bovenal internet kunnen op zich veel toegevoegde waarde hebben bij geloofsondersteuning en het oplossen van praktische vragen. Maar... vrijwel elke kerkenraad en voorganger heeft inmiddels de ervaring opgedaan dat diezelfde media oorzaak kunnen zijn van chaotische taferelen. Kerken die tamelijk krampachtig proberen bepaalde informatie af te schermen, hebben meestal al ontdekt dat dat niet zo succesvol is.
In de regel is het een beter initiatief om onze gemeenteleden te leren hoe ze om moeten gaan met informatie die op hen afkomt. In deze 90 minuten durende interactieve lezing komen de volgende aspecten aan de orde:
- Wat is een theologisch kader? Wat is jouw theologisch kader?
- Wat is het belang van een theologisch/ dogmatisch kader?
- Het spectrum buiten jouw kader verkennen. Uitdagingen en bijbehorende gevaren.
- Waarom moet externe informatie beoordeeld worden?
- Hoe moet externe informatie beoordeeld worden?
- Het vaststellen van beoordelingscriteria.
- Wat is (buiten Gods Woord) waarheid, halve waarheid of leugen?
- Het beoordelen van bronnen.
- Internet: informatie zonder kaders, zonder grenzen, zonder betrouwbaarheid.
Gedurende dit referaat zal zoveel mogelijk interactief gewerkt worden. Eén en ander zal voornamelijk gefocust zijn op de christelijke informatiewereld en ondersteund worden met relevante voorbeelden. Er zullen ook enkele voorbeelden worden opgenomen uit de maatschappelijke/politieke wereld om duidelijk te maken wat het verschil is tussen bijvoorbeeld objectieve informatie, gekleurde informatie en propaganda.