DE MACHT OM DE WERELD TE VERANDEREN

Ga dus op weg en maak alle volken tot Mijn leerlingen,…
Matteüs 28:19

Alle trainingen van de wereld zorgen slechts voor beperkt succes als je je mensen niet loslaat, zodat ze hun werk kunnen doen. Dat doe je door ze verantwoordelijkheid en gezag te geven en door ze verantwoording af te laten leggen.

Sommige mensen vinden het het makkelijkst om anderen verantwoordelijkheid te geven. Maar voor sommige leiders is het wel moeilijk om die verantwoordelijkheid bij de mensen te laten. Slechte managers willen controle houden over elk detail van hun werk. Dat frustreert potentiële leiders die voor hen werken, waardoor zij zich niet ontwikkelen. In plaats van meer verantwoordelijkheid te willen, worden ze onverschillig of mijden ze alle verantwoordelijkheid.

Bij verantwoordelijkheid hoort gezag. Winston Churchill zei in een toespraak: ‘Ik ben uw dienaar. U heeft het recht me weg te sturen als u dat wilt. U heeft niet het recht mij verantwoordelijkheid te geven zonder de macht het uit te voeren.’
Wanneer mensen verantwoordelijkheid en gezag krijgen, worden ze in staat gesteld om dingen tot stand te brengen. Maar we moeten ons er ook van verzekeren dat zij de juiste dingen tot stand brengen. En dan komt het afleggen van verantwoording in beeld.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan