Wie is de schuldige?

De mens antwoordde: 'De vrouw die u hebt gemaakt om mij terzijde te staan, heeft mij vruchten van de boom gegeven en toen heb ik ervan gegeten.'
Gen. 3:12

Als de dingen verkeerd lopen, is het onze natuurlijke neiging om anderen daarvan de schuld te geven. Je kunt de hele geschiedenis en kerkgeschiedenis teruggaan tot het paradijs en komt dat patroon steeds weer tegen. Toen God aan Adam vroeg wat hij had gedaan, zei hij dat het de fout van Eva was. Toen God vervolgens Eva benaderde, gaf zij de schuld aan de slang. Hetzelfde gebeurt vandaag.
Als je weer eens een fout maakt, denk dan eens na waarom het fout ging, in plaats van te zoeken naar een schuldige. Probeer er eens objectief naar te kijken, zodat je het de volgende keer beter kan doen.
Vraag jezelf af:

       1  Welke lessen heb ik geleerd?

       2  Hoe kan ik fouten volgende keer vermijden?

Mensen die gewend zijn om anderen de schuld te geven van hun eigen falen, zullen die fouten nooit achter zich laten. Ze gaan voort van probleem naar probleem. Om te groeien als leider moet je er continu op gericht zijn om jezelf te verbeteren. Dat gaat niet lukken als je geen verantwoordelijkheid neemt voor je eigen handelen en niet wil leren je van je fouten.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan