Houd je boodschap simpel en duidelijk!!

Toen zeiden de leerlingen: 'Ja, nu spreekt u rechtstreeks en niet in beelden. Nu begrijpen we dat u alles weet en dat niemand u iets hoeft te vragen, nu geloven we dat u van God bent gekomen.'

Joh. 16:29-30

We houden er niet van om het woordje 'succes' te gebruiken in geestelijk werk. We noemen het liever 'zegen, vrucht van de Geest of genade'. Maar laten we voor één keer toch het woord succes gebruiken. Dan zouden we kunnen zeggen dat het succes van onze persoonlijke bediening, van ons werk, van onze relaties met anderen voor een belangrijk deel afhankelijk is van goede communicatie. Gemeenteleden volgen hun geestelijke leiders niet, als ze niet weten wat je wilt of waar je heen wilt gaan. Op communicatiegebied moeten we vier belangrijke richtlijnen in het oog te houden:

A.    Houd je boodschap eenvoudig.

De sleutel naar effectieve communicatie is eenvoud. Probeer niet interessant te doen met ingewikkelde woorden of complexe zinnen. Als je in verbinding wil staan met je luisteraar, dan houd je het eenvoudig.

B.    Observeer je luisteraars.

Als je communiceert met je mensen, of het nu om individuen of om een groep gaat, stel jezelf de volgende vragen: Wie zijn zij? Wat zijn hun levensvragen? Aan welke van hun vragen of noden wil ik tegemoet komen?

C.    Laat de waarheid zien.

Ook al is de waarheid niet altijd prettig: het is wel een voorwaarde om goed te kunnen communiceren: geloof in wat je zegt. Vervolgens: leef vóór wat je zegt. Er is geen grotere klik mogelijk dan wanneer mensen jouw overtuiging in actie zien.

D.    Zoek naar hun reactie.

Als je communiceert, vergeet dan niet dat het doel van alle communicatie actie is. Elke keer als je met mensen spreekt, geef hen dan iets om te voelen, iets om te onthouden, en iets om te doen.

Jan Baan
Neerpolderseweg 71a
3381 JR Giessenburg
The Netherlands

0184-653412 (kantoor)
0184-651418 (prive)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Jan Baan